Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

Wat extra aandacht voor kleinfruit en fruitbomen

Net zoals de moestuin, de siertuin of het gazon hebben ook fruitbomen en bessenstruiken behoefte aan de juiste voeding.  Gezien jonge bomen en struiken hun voeding nog niet diep in de in de bodem kunnen halen is het belangrijk om de bodem onder de kruin te voorzien van compost of te kiezen voor een onderbeplanting van kruiden en bloemen. Een onbegroeide oppervlakte kan bedekt worden met mulchmateriaal ((wormen)compost, verteerde stalmest, bladeren, houtsnippers, grasmaaisel,…).  Doe dit niet te vroeg.  Begin mei is prima.  Eénmaal de grond bedekt is er nl. geen warmte-opname en -afgifte meer wat bij nachtvorst vorstschade aan de bloesems in de hand kan werken.  Na de bloei mulchen is het ideale moment. Zo blijft de grond vochtig. Bij het composteringsproces komen heel wat voedingsstoffen en mineralen op een evenwichtige manier vrij.  Kunstmest is uit den boze.  Veel kunstmest bevat teveel stikstof waardoor bomen en struiken hard gaan groeien maar weinig of geen bloemknoppen vormen en dus weinig vruchten voortbrengen. Tevens wordt de bodem uitgeput wat problemen op langere termijn oplevert.  Bij fruitbomen die op weiland of in het gazon staan is het mulchen van de bodem uiteraard moeilijker.  Deze kan men bemesten met compostthee of gier. Maak verspreid onder de boom gaten in de bodem met een riek of een woelvork.  Giet de compostthee, plantengier of gier van verteerde stalmest (mestgier) in de gaten.  Op deze manier komt de vloeibare meststof rechtstreeks ter beschikking van de wortels.

In oktober-november kan een extra gift lavagruis (jaarlijks) en zeeschelpenkalk (om de 3 jaar) gestrooid worden.  Dit zorgt voor een evenwichtige en trage aanbreng van mineralen zonder het bodemleven te verstoren.

Wanneer bomen en kleinfruit ieder jaar bloesemknoppen maken en voldoende vruchten voortbrengen is extra bemesting overbodig.

Bij een teveel aan stikstof steekt de boom of struik alle energie in de groei en vormt weinig of geen vruchten.  Ook de gevoeligheid voor ziekten neemt toe. Uiteraard is iedere bodem anders. Op zandgrond spoelt voeding makkelijker uit en is er dus meer bemesting nodig terwijl op kleibodems de voeding langer beschikbaar blijft en er dus minder moet bemest worden. Zandgrond kan vruchtbaarder gemaakt worden door bij het aanplanten kleimineralen in het plantgat te strooien.  De kleimineralen houden vocht en voeding beter vast.  Kleigrond kan luchtiger gemaakt worden door het strooien van lavagruis.

Een jaarlijkse toediening van lavameel en/of vulkamin zorgt voor de aanbreng van alle nodige mineralen, boost het bodemleven en, in tegenstelling tot kunstmest, is er geen gevaar voor overdosering.  Ook houtas van inheemse houtsoorten kan men in de fruittuin uitstrooien, weliswaar met mate.

Een alternatief voor mulchen ?  Zorg voor onderbeplanting. Plant kruiden en bloemen onder de fruitbomen.  Ze bevorderen de gezondheid en helpen beschermen tegen schimmelinfecties en schadelijke insecten.  Enkele ideale planten voor onderbeplanting zijn smeerwortel, goudsbloem, mierikswortel, look, tijm, oregano, lavendel, oostindische kers, afrikaantjes, boerenwormkruid, brandnetel, bosaardbeien,…  gewoon proberen ; planten die er zich niet goed voelen zullen vanzelf wegblijven. Worden de planten te hoog, snij ze af en gebruik ze opnieuw als mulch.  Bodem en planten zullen je dankbaar zijn. 

Tip : leg vanaf mei iedere week wat tomatenbladeren in de kruisbessen.  Zo heb je geen last van rupsen die de struiken kaalvreten.

 

 

  • Apr 02, 2018
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*