Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

Lasagna gardening : lui tuinieren met uitstekend resultaat !


Een stukje grasland omtoveren tot kant- en klare groentetuin in 1 seizoen ?  Zonder spitten, zonder spuiten en zonder wieden ?  Fluitje van een cent met deze methode.

Lasagne bedden bestaan uit verschillende lagen organisch materiaal die op elkaar gestapeld worden,  vandaar ook de naam. Zowel groen organisch materiaal (oogstresten, grasmaaisel, keukenafval,…) als bruin organisch materiaal (bladeren, houtsnippers, mest, snoeiafval, stro, hooi,…) komen in aanmerking. Er is momenteel nog steeds veel organisch materiaal voorhanden : bladeren, houtsnippers, snoeiafval, oogstresten, keukenafval,…  kortom alles wat normaal gezien op de composthoop belandt.  Ook kant- en klare compost kan in de bedden verwerkt worden. Herfst en winter zijn ideale momenten om te beginnen met de aanleg van lasagne bedden. In de lente kan het ook nog maar "het zaaien ter plaatse" kan niet op een vers aangelegd bed.

Een lasagne bed in de herfst aangelegd is tegen het voorjaar voldoende gerijpt. Er kan direct in geplant of gezaaid worden.  Lasagne bedden die in de late winter of pas in de lente aangelegd worden zijn nog onvoldoende afgerijpt om er al in te zaaien. Het organisch materiaal is nog volop aan het verteren. Dit biedt echter ook mogelijkheden : daar het verteringsproces nog volop aan de gang is wordt er warmte opgewekt. Van deze warmte kan men dankbaar gebruik maken om groenteplantjes (bv. tomaten) wat vroeger uit te planten. Wel opletten dat de tere worteltjes niet in contact komen met onverteerd materiaal om verbranding te voorkomen. Maak plantgaatjes en vul deze met een mengeling van goede rijpe compost bv. wormencompost gemengd met tuin- en/of potaarde. Plaats er de groenteplantjes in en geef water. 

Welk materiaal heb je nodig om een lasagnebed aan te leggen ?

-          Grote stukken bruin karton, ontdaan van plakband, nietjes,… om het onkruid te verstikken (indien de ondergrond niet begroeid is kan het ook zonder).

-          Grof snoeiafval, fijne takken, wilgentenen,…

-          Fijner bruin organisch materiaal : verhakseld snoeiafval, houtsnippers, stro, hooi, mest,…

-          Groen organisch materiaal : oogstresten, grasmaaisel, groen snoeiafval,….

-          Compost

-          Water

Hoe ga je te werk ?

-          Leg het karton op de plaats waar het bed moet komen. Zorg ervoor dat het karton elkaar overlapt zodat alles bedekt is.

-          Bedek het karton met fijne takken, afval van takken of wilgentenen. Leg ze kriskras door elkaar zodat er voldoende lucht door kan.

-          Nu wordt er een laag van bruin organisch materiaal aangebracht (10 à 15 cm dik) : houtsnippers, verhakseld of klein gemaakt oud snoeiafval van hagen, struiken,.. gemengd met mest, stro, bladereren,…

-          Daarop komt een laag vers organisch materiaal : oogstresten, vers snoeiafval fijn gemaakt, grasmaaisel, keukenafval, enz.

-          Deze opbouw kan je nogmaals herhalen indien voldoende materiaal voorhanden.

-          De laatste laag bestaat uit een dikke laag rijpe compost.

-          Water geven en vochtig houden.

N.B.: heb je geen of onvoldoende rijpe compost ? Geen probleem. Leg de lasagnebedden aan in de herfst. Gebruik het materiaal dat voorhanden is, bouw wat hoger op en laat het de tijd om te verteren : even goed maar iets trager.

Grote voordeel van lasagnebedden ?

Je hoeft niet te wieden vooraleer te starten.  Je krijgt een onkruidvrij kant- en klaar groentebed, makkelijk in onderhoud.  Door het gebruik van de verschillende soorten organisch afval ontstaat er een rijke, voedzame tuingrond waarin planten uitstekend gedijen en je bespaart op meststoffen. Ook minderwaardige bodems kunnen op deze manier vruchtbaar gemaakt worden. Het kan op ieder soort grond, ook in serre of kas.

Zijn er nadelen ?

Het is niet altijd evident om voldoende organisch materiaal bij elkaar te krijgen.  Vraag even aan buren, vrienden of kennissen : veel mensen zullen blij zijn als ze hun takken, grasmaaisel, snoeiafval of gevallen bladeren bij jou mogen komen deponeren J.

 

Tip : op You Tube kan je zien hoe het moet in de praktijk.

 


 

 

 

 

 

 

  • Jan 04, 2018
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*