Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

September, tuinmaand voor slimme najaarsklusjes

Dagen worden korter, truitjes en flanellen lakens bovengehaald, bruine benen zeldzaam, … kortom de herfst is ingezet.  Dit jaar opvallend goed voelbaar : koud, nat, winderig … niks nazomeren.  Ook in de tuin waar alles opvallend vroeg rijp was.  Druiven toch een 3-tal weken vroeger dan verleden jaar, appels en peren die massaal op de grond vallen, schimmelziekten die genadeloos toeslaan …  In de serre zijn de tomatenplanten nu al op hun einde.  Verleden jaar nog tot november tomaten geoogst maar dit jaar zal dit niet lukken.  Alles is precies al in wintermodus.  Misschien te wijten aan de lange droogteperiode deze zomer ?  Of zou het een strenge winter worden ?

We zien wel.  Ondanks het ruige weer van de laatste weken is het toch goed vooruit te denken aan volgend tuinseizoen.  Er kan nu nog volop een wintervoorraad vitamientjes gezaaid worden o.a. veldsla, spinazie, kervel, wintersla, rucola, waterkers en peterselie. Vers groen in de herfst- en wintermaanden en als pluspunt... de grond die bedekt blijft.  Vanaf eind september, begin oktober ook nog eens in de serre zaaien en als het een beetje meezit kan je tot diep in het voorjaar oogsten. Niet vergeten : nu is het ideale moment om knoflook te planten. 

Op lege plaatsen kunnen groenbemesters ingezaaid worden. Ze houden de bodem bedekt, vermijden erosie en onderdrukken onkruid.  Na een periode van vorst sterven ze af en zorgen zo voor een toename van het organisch materiaal, uitstekend voor de bodemconditie dus. Groenbemesters nemen ook stikstof op uit de bodem, afhankelijk van het type groenbemester. De vlinderbloemigen zijn de koplopers (lupine, wikke, klaver, luzerne). Ze vormen een prima aanvulling op de bemesting. Bladrijke groenbemesters zoals phacelia verteren vrij snel na afsterven en geven hun voedingsstoffen vlug af aan de bodem. Grasachtige groenbemesters (italiaans raaigras, rogge, japanse haver) nemen traag stikstof op.  Sommigen sterven niet af door vorst en daardoor is het in de biologische moestuin, waar niet gespit wordt, lastig om ze in het voorjaar kwijt te raken. Japanse haver “Exito” is een buitenbeentje. Ideale variëteit voor de moestuin ; geeft een snelle grondbedekking, produceert een grote plantenmassa en bestrijdt meteen wortellesie-aaltjes, pratylenchus-aaltjes en wortelknobbelaaltjes. Vorstgevoeliger dan andere granen, dus geen probleem met overblijvend gewas in het voorjaar. Een topper onder de bemestingsplanten !

Ook het gazon verdient nog wat extra aandacht.  Nu is het een prima tijdstip voor de aanleg van een gazon.  Ook kale plekken kunnen worden ingezaaid. Een najaarsbemesting is broodnodig om gezond de winter in te gaan. Kunstmest zorgt voor forse groei maar vernietigt door zijn hoge zoutgehalte het bodemleven waardoor de grond sterk vermindert in kwaliteit. Alle humus wordt opgebruikt en alle bodemleven verdwijnt. Het is milieuvreemd en werkt kort.  Niet doen dus.  Wat dan wel ?

-          Lava+ lavameel boordevol mineralen evt. gecombineerd met zeemineralen om de sporenelementen aan te vullen.

-          Lombrigold wormencompost als booster voor het bodemleven.

-          Zeeschelpenkalk : langdurige, traagwerkende en zachte aanbreng van kalk zonder het bodemleven te verstoren.

-          Vinakali bestrijdt mos en verstikt onkruid. Vult alle tekorten op.

Evt. nog aangevuld met :

-          Super Foliar Turf : complete bladvoeding boordevol vitamines, oligo-elementen, enzymes, omega-oliën,…

-          Guano : de beste meststof, traagwerkend, zorgt voor langdurige energie.

-          EM-liquid : aanbreng van gunstige micro-organismen.

 

Meer informatie : http://www.ecohuerto.be/index.php?route=product/category&path=59

Zo gaat jouw gazon gezond de winter in en maakt het een frisse start in het voorjaar.

 

Hopelijk krijgen we nog wat warmer en droger weer. Ieder seizoen heeft zijn charmes maar een beetje nazomer maakt de overgang naar de donkere dagen binnenshuis toch minder bruusk.

 

 

 

 

  • Sep 16, 2017
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*