Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

Buxusmot doeltreffend ecologisch bestrijden

De lieveling in heel wat Vlaamse tuinen, de – o zo populaire buxus - krijgt het de laatste jaren hard te verduren. De buxusmot, een 10-tal jaar geleden vermoedelijk als verstekeling meegereisd met een partij buxus uit China, is de oorzaak van al dit leed.

De laatste jaren wist dit insect zich zodanig te verspreiden dat een groot deel van Europa er mee geconfronteerd wordt.

Uit de laatste vlindertelling van enkele weken geleden blijkt dat de buxusvlinder massaal wordt waargenomen.  In quasi iedere Vlaamse tuin staan wel enkele buxushaagjes of buxusbollen.  Vlaams-Brabant is het hardst getroffen (60 %), West-Vlaanderen het minst (12 %).  Om de schade te beperken en uitbreiding te voorkomen is het dus broodnodig om vlug in te grijpen.

Heel belangrijk is de aantasting vlug te herkennen : de buxusmot is een vlindertje van ongeveer 4 cm groot.  Het kan wit zijn met een bruine rand op het breedste deel van de vleugels maar het kan ook helemaal bruin zijn.  Het legt geelgroene eitjes op de onderkant van de buxusblaadjes.  Mettertijd komen daar gele rupsjes uit die evolueren naar een felgroene 4 cm lange rups met blinkende zwarte kop.  De volwassen rupsen hebben zwarte lengtestrepen op hun lichaam en zwarte stippen op de zijkant van hun lichaam.

Deze rupsen vreten aan de buxusbladeren (vooral het bladmoes aan de onderkant) en kunnen de plant in een mum van tijd volledig kaalvreten.  Eenmaal volgevreten verpoppen ze tot crèmekleurige poppen van ongeveer 1,7 cm lang.

De kleine larven (slechts 5 mm groot) kunnen perfect overwinteren op de plant.  Ze zitten ingesponnen tussen 2 buxusblaadjes en verzekeren op die manier de volgende generatie.

Belangrijk dus om goed de onderkant van de blaadjes te checken op eitjes, rupsjes en ingesponnen larven. Ook de uitwerpselen van de rups kun je in de spinsels waarnemen (grijsgroen van kleur). Wanneer de schade zichtbaar wordt is de aantasting al een tijdje aan de gang en moet zo snel mogelijk ingegrepen worden.

Buxusplanten kunnen perfect overleven en terug helemaal herstellen van een aanval, het is dus zeker niet nodig om onmiddellijk alle planten te rooien of te vervangen.

Een goede bestrijding ziet er als volgt uit :

-         Bij het zien van spinsels deze zo veel mogelijk verwijderen : afknippen of met een zeepoplossing krachtig afspuiten.

-         Feromoonvallen kunnen helpen maar zijn bij aantasting niet voldoende.

-         Bio-pyretrex garden * : product van natuurlijke oorsprong en toegelaten in de biologische bestrijding. Het werkt d.m.v. contact dus zowel boven- als onderkant van de blaadjes moeten goed natgespoten worden.  Best ’s avonds toepassen, dan is de werking het best en worden nuttige insecten niet getroffen. 

-         Conserve Garden * :  afkomstig van een bodembacterie. Dit product werkt in op het spijsverteringsstelsel en is dodelijk voor de buxusrups.  Toegelaten in de biologische landbouw.

        (Beide producten verkrijgbaar via de webshop www.ecohuerto.be).

-         Een nabehandeling kan nodig zijn om de evt. nog nieuwe uitgekomen rupsjes te verwijderen.  Beide producten kunnen ook met een tussentijd van enkele dagen afwisselend toegepast worden.

Wanneer de aantasting volledig onder controle is, kunnen enkele simpele maatregelen een nieuwe aanval vermijden.

Schadelijke insecten hebben nl. een hekel aan :

Het verstruiven van geteentemelen : lava+, basalt, diatomeeënaarde

Spuiten met gier van netel, boerenwormkruid, rabarberbladeren, lavendel,…

De geur van Bioway op basis van knoflookolie of van Knoflookextract.

Neem garden, zuivere neemolie.

 

Enkel door te behandelen kan de verspreiding van de buxusmot ingetoomd worden.  Regelmatige controle en op tijd ingrijpen zijn essentieel. 

Er is zeker nog hoop voor de talrijke buxusliefhebbers !

 

  • Aug 22, 2017
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*