Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

Hardnekkige witte vlieg op boerenkool of in de serre ? Zo raak je er definitief van af !

’t Zijn blijvers, plakkers en ambetanterikken. Moeilijk bereikbaar op de onderkant van de bladeren en  resistent tegen tal van gewasbestrijdingsmiddelen. Ze verzwakken de planten en belemmeren de groei.  Zo worden deze nog vatbaarder voor roetschimmel, komen er tal van andere schadelijke insecten  op af en gaan ze helemaal verpieteren.

De laatste jaren had ik altijd last gehad van hardnekkige witte vlieg op boeren- en palmkool.   Ook op de aarbeien in de serre kreeg ik ze niet weg, zelfs niet met een middel op basis van pyrethriden.  Dus van alles geprobeerd : zeepoplossing, gier, lookextract,…  werken perfect voor bladluis en rupsen maar voor witte vlieg waren ze niet voldoende.  Met neemolie veel minder vliegjes dat wel, maar nooit volledig weg.

Preventief aantasting voorkomen is uiteraard de beste remedie.  Witte vlieg heeft een hekel aan wind. Je zal ze dus zelden aantreffen op tochtrijke plaatsen.   De bloemen van Nicandra (zegekruid) verspreiden een geur die ze niet kunnen harden en ook citroenmelisse, echte tabak en afrikaantjes kunnen helpen om aantasting van witte vlieg te voorkomen.   Niet 100 % betrouwbaar maar in de serre zeker aangewezen.  Buiten iets minder doeltreffend, dus hierbij een natuurlijke oplossing die wel zijn nut bewezen heeft.

Wat werkt nu wel ?  Diatomeeënaarde !  Eerst geprobeerd met het verstuiven op de onderkant van de bladeren.  Niet afdoende omdat het niet genoeg bleef kleven.  Dus opgelost in water met een scheutje natuurlijke zeep om de kleefkracht te verhogen.  Daarna de onderkant van de bladeren besproeid met dit mengsel.  Moeilijk bereikbare plaatsen zoals de onderste bladeren gewoon met behulp van een borstel ingewreven.  Gaat snel en goed.  En jawel, eenmaal opgedroogd bleef een laagje diatomeeënaarde op de onderkant van de bladeren kleven.  ’s Anderendaags nog een klein aantal levende witte vliegen die overbleven maar enkele dagen later waren ook deze verdwenen.  De kolen zijn nu al 2 weken volkomen “vliegvrij”.   Een beetje regen gehad maar het laagje op de onderkant van de bladeren bleef gevrijwaard.  Misschien lukt dit ook met lavameel en een scheutje zeep. Zeker het proberen waard. Voordeel van diatomeeënaarde is het geringe soortelijk gewicht waardoor niet alle poeder naar de bodem van het sproeitoestel zinkt maar goed vermengd blijft.  Wel belangrijk : alle bladeren moeten behandeld worden, op vergeten bladeren blijft de witte vlieg gewoon zitten.

Op de foto hierboven één van de behandelde boerenkolen.  Helemaal gezond en geen witte vlieg meer te bespeuren.

  • Aug 03, 2017
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*