Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media
media

Vloeibare compost in opmars


Reeds eeuwen worden allerlei plantenaftreksels en brouwsels gebruikt om planten te beschermen tegen plagen en de gezondheid van de bodem te bevorderen. Compostthee, gierthee of mestthee is door de opkomst van de kunstmest lange tijd in de vergeethoek geraakt. De toenemende ongerustheid over milieu en klimaat, de strengere wetgeving en de vraag van de consument naar gezonde, eerlijke producten, hebben de interesse voor zelf composteren bij de professionele telers zowel als bij de hobby tuinders doen groeien.

De laatste eeuw werden bodemorganismen enkel beschouwd als verwekkers van ziekten en plagen. Nu groeit (gelukkig) het besef dat gunstige micro-organismen waardevolle en onmisbare bondgenoten zijn die de basis vormen voor een gezonde, vruchtbare bodem en gezonde gewassen.

Planten- en dierlijke resten worden door micro-organismen omgezet tot hoogwaardige humuscompost.  Compostthee is niks meer dan het extract van compost opgelost in water waar gedurende 24 u. lucht wordt door gepompt. Veelal wordt ook wat rietsuikermelasse toegevoegd.  De aanwezige gunstige micro-organismen kunnen zich zo optimaal vermenigvuldigen.  Eénmaal klaar moet de compostthee onmiddellijk gebruikt worden en kan maar beperkte tijd bewaard worden.  Hoe optimaler de compost die als basis gebruikt wordt, hoe beter de compostthee.  Zuivere wormencompost, met zijn grote verscheidenheid aan nuttig microleven, is de beste basis.

De beperkte bewaarbaarheid van compostthee is uiteraard een groot nadeel. Daar hebben wij iets op gevonden. In samenwerking met een ecologische wormenkwekerij in Spanje werd een geconcentreerde en bewaarbare compostthee gebrouwen die alle gunstige eigenschappen van de verse compostthee bevat.  100 % natuurlijk, op basis van gefermenteerde, zuivere,  wormencompost.  Geen additieven, vrij van zware metalen en  schadelijke organismen (E. colli en salmonella). Deze unieke geconcentreerde compostthee wordt verkocht onder de merknaam Tierra Activa en staat onder voortdurend labo toezicht.

De geconcentreerde compostthee kan aangegoten worden op de bodem, in potten en bakken,...  maar daarvoor kan ook perfect wormencompost gezeefd of in pellets gebruikt worden. Gewoon strooien en evt. wat inharken en de natuur doet de rest.  

Wormenthee is bijzonder aangewezen als bladbemesting in moestuin en serre.  Door het bespuiten wordt als het ware een coating van gunstig micro-organismen op het blad gelegd. Deze coating verhindert de ontwikkeling (remt de spoorkieming)  van schadelijke micro-organismen waardoor problemen als witziekte, meeldauw, bladvlekkenziektes, phytophtora, grijsrot, enz.  veel moeilijker tot ontwikkeling kunnen komen.  Ook de aanwezige macro-voedingsstoffen worden via de huidmondjes van het blad opgenomen. Voor een optimaal resultaat moet zowel boven- als onderkant van het blad voor min. 70 % met compostthee bedekt zijn.

Het resultaat : sterke en weerbare planten = minder spuiten, een gezonde bodem vol leven en...  een overvloed aan gezonde en smaakvolle groenten en fruit.

Tierra Activa is uniek in zijn soort en voordelig in gebruik. Met 1 liter Tierra Activa kan 10 liter kant- en klare hoogkwalitatieve compostthee bereid worden. 

 

  • Jul 13, 2017
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*