Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29

Natuurlijke bestrijding van insecten en schimmels

Het is behoorlijk fris voor de tijd van het jaar.  Koud, schrale wind, nachtvorst en (te) weinig neerslag.  Niet echt "groeiweer" en dat is er ook aan te zien : alles staat er wel maar veel vooruitgang is er nog niet.

Insecten (de nuttige en de lastpakken) zijn nog niet massaal aanwezig.  Daar kan nu vlug verandering in komen dus kan men beter voorbereid zijn.


        De neemboom (Azadirachta indica)


In tuinen met een gezond ecologisch evenwicht en veel diversiteit kan men de meeste problemen goed opvangen en onder controle houden.  Zorgen voor gezonde en weerbare planten is een absolute vereiste om aantasting te vermijden en/of te beperken.  Intuïtief vallen schadelijke insecten altijd eerst zwakke, zieke planten aan.  Door te zorgen voor een rijke bodem d.w.z. een bodem met voldoende microbiologisch leven en voldoende mineralen en sporenelementen, kunnen planten maximaal voedingsstoffen uit de bodem opnemen en worden zo weinig appetijtelijk voor insecten en schimmels.

Uiteraard is dit geen waterdichte garantie.  Bij langdurig warm en vochtig weer of bij hoge plaagdruk kan het tij vlug keren.  Om de oogst te vrijwaren is het regelmatig en preventief spuiten van plantengier een goede maatregel.  De verschillende planten hebben elk hun specifieke eigenschappen en werken zowel versterkend, voedend als beschermend.

    Netelgier : werkt preventief en afwerend tegen insecten, rijk aan mineralen en oligo-elementen.

    Smeerwortelgier : conditieverbeteraar voor alle gewassen, stimuleert de microbiologische activiteit van de bodem. Werkt cicatriserend.

    Heermoesgier : zeer rijk aan silicium en daardoor preventief te gebruiken tegen tal van schimmelziekten.

    Varengier : rijk aan magnesium en oligo-elementen. Werkt afwerend tegen ritnaalden bij aangieten.  

    Wilggier : preventief te gebruiken tegen tal van bladvlekkenziekten.

    4-kruidenmixgier : de idealen onderhoudsbehandeling om ziekten te voorkomen.

Deze gefermenteerde gieren zijn kant- en klaar bij ons verkrijgbaar maar kunnen ook zelf gemaakt worden (recept zie webshop).  In de natuur zijn een gans arsenaal planten geschikt om gier van te maken : rabarber, boerenwormkruid, lavendel, kamille,...   

Ook look heeft sterk genezende eigenschappen.  Lookextract heeft een veelzijdige, versterkende en afwerende werking, zowel tegen insecten, schimmels, bodeminsecten als tegen knaagdieren.  

Bioway, een mix van natuurlijke etherische oliën is een andere optie.  Makkelijk in gebruik, effectief en langwerkend.  Volledig biologisch afbreekbaar en onschadelijk voor bijen.  De sterke geur schrikt insecten af waardoor ze de aftocht blazen.  De aseptische werking van de etherische olie weerhoudt schimmels ervan zich verder uit te breiden.

Een echte topper in de natuurlijke bestrijding van insecten is neemolie.  Bij toepassing van insecticides (chemische middelen, pyrethriden) kan men 's anderendaags de dode insecten waarnemen op en naast de planten.

Neemolie daarentegen zorgt er voor dat schadelijke insecten hun eet- en paarlust verliezen. De populatie neemt daardoor gestaag af doordat er geen nieuwe eitjes meer worden gelegd en na enkele dagen is de plaag onder controle.  Ook op schimmelinfecties heeft neemolie een sterk remmende en genezende werking.  Neem plus is een natuurzuivere en koudgeperste neemolie zonder chemische toevoegingen en/of bewerkingen.  In combinatie met Emulgan (olie in water mengmiddel) een goedkoop, effectief en bijvriendelijk bestrijdingsmiddel.
  • May 01, 2017
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*