Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

Laat de natuur zijn gang gaan en stel de herfstopkuis uit tot het voorjaar !

De laatste courgettes zijn geoogst, de pompoenen binnengehaald en de eerste herfstdagen zijn in aantocht.  Een zonnig en(te) droog najaar was het.   Veel bloemen bloeien nu mooier dan tijdens de zomermaanden. Oostindische kers, cosmea, zinnia, goudsbloem, afrikaantjes, … ze zien er nog opvallend fris uit.  Maar er komt verandering, kan ook niet anders eind oktober.  Weldra ligt er een dik tapijt herstbladeren.  Ideaal om te mulchen want door de droge zomer was het soms moeilijk om voldoende groenafval te verzamelen.  De smeerwortel was opvallend klein, grasmaaisel was er nauwelijks.

Heel wat tuiniers zijn begonnen met de jaarlijks herfstopkuis.  Alles, behalve wintergroenten die ter plaatse overwinteren, wordt verwijderd.  Bedjes worden netjes gemaakt, soms wordt er gespit en de tuin kan zo piekfijn de winter in. Tuinman en/of tuinvrouw zijn tevreden over het resultaat.  Maar zijn de bodemorganismen dat ook ? En de regenwormen, de insecten, vogels en andere nuttige tuinbewoners ?  Dacht het niet.

Door het verwijderen van alle oogstresten, oude planten of omgevallen takken ontneem je de nodige voeding voor de bodemorganismen, regenwormen en insecten. Naakte grond is kwetsbaar. In ’t Frans zegt men “sol nu = sol foutu”. Regen en guur weer zorgen ervoor dat aanwezige voedingsstoffen uitgespoeld worden en de bodem “dichtslaat”.  Het resultaat is een compacte, harde bodem, arm aan voedingsstoffen en bodemorganismen. Door het ontbreken van organisch materiaal (groenafval, mulch, compost, stro, bladeren,…) hebben regenwormen en bodemorganismen geen voeding voorhanden. Ze sterven de hongersdood.  Ook de schuilplaatsen voor kikkers, padden en egels verdwijnen.  Blote grond heeft het bijkomend probleem dat onkruid de kans krijgt om vlot te kiemen en zich te ontwikkelen. Extra werk in het voorjaar dus.

De herfstopkuis achterwege laten heeft dus niks dan voordelen. Ja, maar het ziet er slordig uit. Klopt maar biodiversiteit en netjes afgelijnde en opgeruimde tuintjes gaan nu eenmaal niet goed samen.  Uiteraard kan je de grootste en slordigste planten wat intomen. Leg ze om of snij ze af tot tegen de grond. De wortels hoef je zelfs niet te rooien.  Snij alles af tegen de aarde. De wortels composteren in de grond en zorgen voor extra luchtigheid en voeding. Planten met zachte stengel laat je gewoon doorgroeien. Bij de eerste vorst liggen ze plat tegen de grond en composteren ter plaatse.  Wil je het toch iets netter ?  Versnipper of haksel groenafval, bladeren en afgesneden groen.  Leg een dikke laag over de tuinbedden.  Zo krijg je hetzelfde resultaat maar het ziet er allemaal wat ordelijker uit.  Kies ergens een plaatsje uit waar alles mag verwilderen of creëer een takkenwal.  Zo krijgen nuttige tuinbewoners ook een schuilplaatsje.

Gedurende de wintermaanden heeft de bodem voldoende tijd om voedingsstoffen op te slaan. Wil je in maart beginnen zaaien ?  Geen probleem. Schuif de mulchlaag opzij en je kan beginnen.  Een voedzame, zachte, levendige en kruimelige bodem zal de beloning zijn.

Non-believers kunnen de test doen.  Dek een lapje grond af met een 15 à 20 cm dikke mulchlaag en laat een ander stukje grond gewoon naakt overwinteren.  Het verschil zal je volgend voorjaar zeker merken.

Geen nadelen aan mulchen ?  Misschien wat meer last van woelmuizen die zich goed voelen onder het warme dekentje.  Tja, ze horen er ook bij en ieder voordeel heeft zijn nadeel.

  • Oct 26, 2018
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*