Merk: Agriton
Model: AT03
Beschikbaarheid: Op voorraad
7,41€
Excl. BTW: 6,12€

Beschikbare opties:

Aantal

Vragen omtrent dit product?

Edasil kleimineralen zijn kleikorrels , 0.5 - 2 mm groot, en worden gewonnen in Zuid-Duitsland. Deze kleideeltjes spelen in de bodem een zeer belangrijke rol bij bodemvruchtbaarheid. Ze kunnen het vocht in de bodem zeer goed reguleren, bevatten onmisbare sproenelementen en vormen een belangrijk onderdeel van het "kleihumus complex" (HKC) .

Samen met humusdeeltjes (volledig omgezet organisch materiaal) vormen ze het kleihumus complex . Het negatieve karakter en de parallelle platenstructuur van de kleimineralen zorgt ervoor dat ze bindingen aangaan met de nutriënten  (K, Na, Mg, Ca, NH 4…) die positief geladen zijn . Zo werken ze als ionenbuffer van de bodem waaruit de elementen kunnen worden vrijgesteld wanneer dit nodig is (bv . voor plantengroei) .

Naast deze nutriëntenreserves bouwen ze ook waterreserves op in de bodem . Ten slotte bieden de Edasil® Kleimineralen ook onderdak aan het microbiële leven en helpen ze zandbodems structureel op te waarderen .

Kleimineralen behoren tot de kleinste deeltjes die in de bodem voorkomen. Het bijzondere aan deze kleimineralen is de combinatie van hun vorm en samenstelling. Zij  bestaan uit vele dunne plaatjes. Het gevolg hiervan is dat zij een zeer groot oppervlak per gewichtseenheid hebben. Dit kan voor het Bentoniet-kleimineraal oplopen tot 800 m²/gram, ter vergelijking het meest in Nederland voorkomende kleimineraal [illiet] heeft maximaal 150 m²/gram.

Daarnaast zijn de kleimineralen ten gevolge van hun chemische samenstelling aan de randen elektrisch geladen. Deze lading wordt in de bodem altijd geneutraliseerd door ionen. Dit betekent dus dat kleimineralen een groot ionenbindend vermogen hebben.
Vanwege deze eigenschappen kunnen kleimineralen een belangrijke rol in de bodemvruchtbaarheid vervullen.

Het grote absorptie[bindend] vermogen van de kleimineralen heeft een belangrijke functie. De kleimineralen zorgen ervoor dat vele ionen [K, Ca, Mg, Na, NH4) en sporenelementen worden gebonden en pas weer vrijkomen als de concentratie in de bodem van één van deze elementen afneemt. Zo zorgen kleimineralen voor een constante toevoer van allerlei voedingsstoffen. Nitraten worden niet direct door kleimineralen gebonden maar door de verbeterde structuur van de bodem is er minder kans dat nitraat kan uitspoelen.

Verdeel 10 kg Edasil kleimineralen per 100 m² per jaar


Verpakking : doos van 3 kg, keteltje van 5 kg of zak van 25 kg.Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!