Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

Grotere oogst, sterkere planten : plant uw tomaten horizontaal !

Gezien het koude en natte begin van de maand mei is er nog ruim tijd genoeg om de tomatenplantjes hun definitieve plaatsje te geven.  Ieder jaar hetzelfde tafereeltje : het laatste plantgoed haalt met gemak de eerste, (te) vroeg gezette plantjes in.  Dit geldt zowel voor sla, aardappelen, boontjes, en ja, ook voor tomaten en andere warmteliefhebbers zoals pepers en paprikas. En toch kunnen we het niet laten …

Enkel jaren terug in de kas had ik een tomatenplant gewoon vergeten te planten. Ik had er per ongeluk lichtjes op getrapt en ze lag languit met wortel en stengel onder de aarde geduwd.  Verloren dus, dacht ik, maar na een weekje rechtte ze zich en begon te groeien en dus mocht ze blijven staan.  Tot mijn verbazing groeide ze uit tot de beste en meest productieve tomaat van de ganse kas.  In oktober, bij het rooien van de afgedragen tomatenstokken, viel mij op dat in plaats van een enkele wortelkluit de ganse onderaards gebleven stengel voorzien was van wortels.

Het jaar erop heb ik enkele overblijvers zo geplant dat de ganse stengel tot onder de bovenste 4 bladeren onder de grond zat.  Niet verticaal maar wel “licht hellend horizontaal”, languit in de zetel, schuin dus J.  De eerste dagen is ’t wel een raar zicht, van liggende tomaat tot scheve, half opgerichte tomaat maar na enkele dagen groei komen ze toch verticaal te staan en mettertijd worden ze groter en sterker dan de “klassieke” tomaten.  Tomaten hebben namelijk de goede eigenschap om worteltjes aan te maken over de ganse lengte van de stengel eenmaal deze zich onder de aarde bevindt.  Hoe langer het stuk stengel dat begraven is, hoe meer wortels er ontstaan en hoe meer wortels een plant heeft, hoe meer voeding ze kan opnemen.  Resultaat : sterkere planten, grotere opbrengst.  Ook voor schriel uitgegroeid plantgoed is dit de oplossing. 

Hoe ga je te werk ?  Graaf het plantgat maar zorg dat het langs 1 kant schuin afgeplat is, hellend dus, bergop en bergaf.  Haal de aarde eruit en meng deze met compost in verhouding 50/50, eigen compost of wormencompost.  Gebruik geen potgrond.  Potgrond is een plantsubstraat en brengt geen voeding bij.  Strooi wat lavameel en evt. wat kleimineralen in het  plantgat en plant de tomatenplant zodat de stengel schuin op de helling ligt.  De stengel moet dus in contact komen met de aarde.  Dek af met toe met de aarde/compostmengeling en druk voorzichtjes vast. Geef nu éénmaal overvloedig water zodat de aarde/compostmengeling goed tegen de wortel en de stengel drukt. Eindig met het aanbrengen van een dikke laag mulch rond het  (nu eerder langwerpig) plantgat. Deze mulch kan bestaan uit gedroogd gras, bladeren, stro of  stropulver,…   maakt niet uit.  Mulch zorgt voor extra voeding en houdt het vocht langer in de grond.  Tomaten houden nl. niet van frequente gietbeurten.

Nadelen ?  Ja, pas goed op bij het aanbrengen van de tomatenspiralen.  Zet ze langs de korte kant (kant van de kop van de tomaat) en zorg dat je ze niet prikt op de plaats waar de stengel zich bevindt.  Probeer ook niet te stappen rond het plantgat.  Dit bevindt zich nu eigenlijk naast de tomatenplant en niet eronder.

Niet overtuigd ?  Probeer eens enkele plantjes uit en je zult zien : ça marche.

  • May 01, 2018
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*