Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29
media

Droog, droger, droogst,...

19 juni, de officiële zomer moet nog beginnen maar daar is niks van te merken.  Kurkdroog (in Vlaanderen toch), tropisch warm en ja, nu al waterschaarste.  Ook voor de nabije toekomst wordt, behalve een plaatselijk warmte-onweer, geen neerslag voorspeld.  Regenwater is een schaars goed tegenwoordig.  Een ware beproeving voor veel gazonnetjes, moes- en siertuinen dus.

De laatste jaren gebeurt het wel vaker dat het weer wat “ontregeld” is : seizoenen die in elkaar overlopen, herfst en lente die qua temperatuur op elkaar lijken, lange periodes zonder neerslag, schrale noord-oosten wind, …  toch iets te zien met de klimaatverandering ?

Hoe kan men die droogteperiodes nu zo goed mogelijk opvangen ?

  • Water geven : in kleine tuintjes of bakken kan dit perfect.  Best ’s morgens vroeg.  Voor grotere tuinen is dit niet altijd haalbaar of toch zeker niet gedurende langere periodes.
  • Met uitzondering van plantenbakken of potten op het terras niet te vroeg beginnen gieten of beregenen. Veel planten geen eerst zelf op zoek naar water en krijgen zo een diepgaand en goed ontwikkeld wortelstel.  Daarbij moet wel vermeld dat er ook in het voorjaar weinig neerslag viel.  Het grondwaterpeil is laag en wanneer de aarde volledig uitgedroogd is kunnen gewassen niet overleven zonder hulp.
  • Mulchen : een dikke mulchlaag  (stro, hooi,  grasmaaisel, compost of evt. karton) zorgt ervoor dat de ondergrond fris en vochtig blijft, houdt onkruid in toom en bevordert tevens het bodemleven, doen dus.
  • In de serre zijn druppelslangen een goede oplossing. Het water kan langzaam in de bodem sijpelen en er wordt niks verspild. Zorg voor voldoende luchtcirculatie en creëer wat schaduw.
  • De beste manier om voldoende vocht in de grond te houden, is het toedienen van compost, lavameel en kleimineralen.  Compost, vooral wormencompost en wormenmest bevorderen het microbiologisch leven, lavameel brengt alle noodzakelijke mineralen aan en het zuinig toedienen van zeemineralen zorgt voor de aanbreng van  noodzakelijke en direct opneembare sporenelementen. Vooral op lichte zandgrond doen kleimineralen wonderen.  Ze zijn in staat om water op te slaan en lang vast te houden. In plaats van losse zandkorrels gaan deze door de vochthoudende klei aan elkaar kleven en wordt de grond kruimelig.  Water en voedingsstoffen blijven zo langer beschikbaar.
  • Als er naast de zorg voor de bodem nog gemulcht wordt is het perfect mogelijk om droge periodes succesvol te overbruggen.

Donderdag a.s. 35 graden !   Hopelijk gevolgd door enkele  avondlijke onweersbuien en wat deugddoende verkoeling.  Duimen maar J.

  • Jun 20, 2017
  • Reacties: 0
Reacties: 0
Geen reacties
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*