Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29

In goed gezelschap

WAARDOOR WORDEN PLANTEN ZIEK ?

  1. Slechte toestand van de bodem (zie vorige blogs)
  2. Teelttechnische fouten : verkeerde standplaats, verkeerde buurplanten, inferieur zaai- of plantgoed, te koud, te nat...
  3. Infecties door bacteriën, schimmels, virussen en beschadigingen.

Belangrijkste oorzaak van plantenziekten : uitgeputte of verkeerd bewerkte bodem. Zorg voor voldoende biologisch leven in de bodem (mulch, compost) en voor voldoende voeding (zeker geen kunstmest maar wel verteerde mest, compost, plantenresten, en vooral mineralen en sporenelementen van natuurlijke origine zoals lava+, kelp en zeemineralen).

Goede bodemzorg en het zaaien en/of planten van aromatische kruiden en bloemen in de moestuin zijn een uitstekend middel om aantasting te voorkomen. Hoe groter de verscheidenheid aan bloemen en planten, hoe meer verschillende insecten en dieren in de tuin die zorgen voor een goed evenwicht. Alle insecten en dieren hebben een functie maar overpopulatie van één soort (onevenwicht) kan veel schade aanrichten.

Iedere moestuin, zelfs de ecologische moestuin wordt "kunstmatig" aangelegd. Niet de natuur maar de mens bepaalt welke planten er komen en waar ze geplaatst worden.  In de natuur zoekt elke plant naar een plaats waar de levensomstandigheden voor hem gunstig zijn en waar andere planten hem ondersteunen en verdragen.

Planten die het goed hebben samen :

Uien en wortelen (desoriëntatie van de wortelvlieg), uien en biet (bevorderen elkaars groei), sla en kervel (geen bladluis), tuinboon en dille (luisvrije bonen), aardappel en mierikswortel (betere opbrengst), prei, wortel en schorseneer (voorkomen preivlieg), tomaat en afrikaantjes (voorkomen witte vlieg).  Verder nog aardbei en sla, pompoen en oost-indische kers, tomaat en peterselie, selder en kool,...

Planten die het niet zo voor elkaar hebben :

Bonen en venkel (belemmeren elkaars groei), kool en radijs (trekken zelfde belagers aan), sla en peterselie (veel luis), erwten en bonen, ui en sjalotten, kool en aardbei, ui en kool, ui en bonen,...


Veel aromatische, geneeskrachtige kruiden oefenen een beschermende werking uit op hun buren. Zeker de moeite waard dus om ze te integreren in de moestuin.

Sommige planten stellen hoge en specifieke eisen aan de bodem en zullen niet goed gedijen op een "opgedrongen" standplaats.

Verschillende kruiden en bloemen zijn niet alleen goede buren in de moestuin, ze kunnen ook dienst doen als effectief bestrijdingsmiddel tegen ziekten.  Volgende keer wat meer uitleg over de toepassingsmogelijkheden.


  • Apr 05, 2017
  • Reacties: 0
Reacties: 0
Geen reacties
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*