Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29

Slakken in de moestuin : wat helpt echt ?

Vraatzuchtige snoepers zijn het !

Vooral naaktslakken richten veel schade aan : jonge slaplantjes, kolen, zaailingen,...  van de ene dag op de andere is alles kaalgevreten.  Gelukkig zijn er doeltreffende methodes om de overlast te beperken.  Een overzicht :*    Slakkenkorrels : veruit de meest populaire methode.  Ecologische slakkenkorrels (ijzerfosfaat) zuinig gebruiken en gedurende beperkte periodes lijkt mij ok.

De klassieke slakkenkorrel op basis van metaldehyde doodt naast slakken ook nuttige predatoren die ermee in aanraking komen (vogels, egels, kikkers,...) evenals regenwormen. Liever niet dus.

*    Slakkenvallen met bier of slakkenlokmiddel : zijn efficiënt in kleinere tuintjes of bij geringe overlast. Slakken zijn dol op bier en komen op de vallen af. Eenmaal in de val verdrinken ze en kunnen zo uit de tuin verwijderd worden.

*    Vangen : leg rabarberbladeren of een oude, vochtige plank op de grond.  Slakken komen er 's avonds onder schuilen en kunnen 's morgens verzameld worden en evt. aan de kippen gevoerd. Ideaal voor kleinere tuintjes of voor tuinders met voldoende vrije tijd :-)

*    Natuurlijke slakkenvijanden aantrekken : ook een goede optie.  Door een houtwal aan te leggen, een haag te planten, mengcultuur toe te passen worden verschillende schuilplaatsen gevormd voor egels, kikkers, e.a.  Hoe meer variatie in de aanplant, hoe meer verschillende insecten en dieren in de tuin. Gedurende de wintermaanden kunnen de kippen in de moestuin rondscharrelen.  Zo worden schadelijke insecten opgegeten en wordt meteen bemest : 2 vliegen in 1 klap.

*     Slakkenbarrière opwerpen : werkt goed, ook voor grotere moestuinen. Kan met eigen middelen (houtas van inheems onbehandeld hout, scherp zand, eierschalen) of kan aangekocht worden (Osmobio gemalen zeeschelpen of BSI slakkenbarrière). Werkwijze : het te beschermen perk slakkenvrij maken.  De grond er rond wat effenen en tenslotte een boord slakkenbarrière aanbrengen.  Slakken kwetsen zich aan het scherpe materiaal en laten het perk links liggen. Wel moet de barrière na het schoffelen of na enkele fikse regenbuien opnieuw aangebracht worden.

Slakkenlijm werkt volgens hetzelfde principe maar kan ook toegepast worden op randen van bloempotten en bloembakken.

*     Slakkenwerende planten : kunnen helpen maar zijn onvoldoende efficiënt om alle slakken uit de tuin te weren. Enkele planten waar slakken niet dol op zijn : bieslook, hyssop, knoflook, salie, munt, tijm,...

*    Roggezemelen : hebben een magische aantrekkingskracht op slakken. Leg roggezemelen in kleine hoopjes tussen de rijen. De slakken storten zich massaal op de zemelen en laten de planten verder ongemoeid. Op die manier kunnen ze ook gevangen en verbannen worden.

*     Nematoden : zijn aaltjes die parasiteren in naaktslakken.  Ze vermenigvuldigen zich in de slak waardoor deze stopt met eten en uiteindelijk sterft. De nematoden in de slak zoeken op hun beurt naaktslakken om in te parasiteren. Indien goed toegepast (voldoende vochtige grond, filter uit spuittoestel) kunnen zeer goede resultaten behaald worden. Onschadelijk voor andere organismen maar uit louter ecologisch standpunt vatbaar voor discussie.

*    Koperdraad of kopertape : geeft bij contact een elektrisch schokje waardoor slakken er liever vandaan blijven.

*    De -volgens mij- beste, makkelijkste, efficiëntste, gezondste en veruit goedkoopste manier om slakken te weren is het gebruik van lava+.  Wanneer de slakken met hun tere lijfje in contact komen met het lavameel wordt de slijmlaag aangetast. Ze worden immobiel en sterven uiteindelijk. Gewoon wat rond en op de planten verstuiven. Lava+ is een heel fijn poeder, onschadelijk voor mens en dier en kan makkelijk afgewassen worden.

Onze tuin en serre liggen naast een weiland. Heel wat slakken komen 's avonds uit het gras de moestuin in. Vroeger werden jonge plantjes al bij opkomst kaalgevreten. Zelfs slakkenkorrels waren niet voldoende om alle plantjes te vrijwaren.

Momenteel zitten er nog altijd naaktslakken zowel in de tuin als in de serre maar door het gebruik van lava+ blijven ze weg van het plantgoed. 

Als troost worden wat sla- en koolplantjes niet bestoven zodat ze deze probleemloos kunnen oppeuzelen. Iedereen tevreden dus !

  • Mar 22, 2017
  • Reacties: 0
Reacties: 0
Geen reacties
Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd*