Hulp nodig? Bel +32 (0)494 12 15 29

Wortel(on)kruiden : vloek of zegen ?

Iets wat het de biotuinder behoorlijk lastig kan maken zijn wortel(on)kruiden.  Ze kunnen behoorlijk woekeren en hebben een ongebreidelde uitbreidingsdrift en overlevingsdrang.  

            


De meesten onder hen zijn perfect eetbaar en hebben medicinale eigenschappen (o.a. paardenbloem, weegbree, zevenblad, brandnetel, smeerwortel, kweekgras).

De absolute  topper onder de "lastige" wortelonkruiden is heermoes of akkerpaardenstaart.  De wortels zitten tot 1 m in de grond en wanneer je ze wil verwijderen breken ze gewoon af.  Heermoes gedijt goed op voedingsarme schrale bodems.  Om de 14 dagen schoffelen, rijkelijk lava+ lavameel, compost en wat zeeschelpenkalk strooien zorgt er voor dat ze mettertijd volledig zullen verdwijnen.  Engelengeduld is in deze een mooie eigenschap :-).  Niettegenstaande is heermoes een uitstekend (on)kruid om gier van te maken of om te mulchen.  Het is zeer rijk aan silicium en mineralen.  Als gier of als mulch gebruikt maakt het uw planten sterk en vermindert het de aantasting door schimmelinfecties.

Andere wortelonkruiden zoals zevenblad en paardenbloem kan men zodanig verzwakken tot ze verdwijnen : laat de plant ongeveer 15 cm hoog worden (voor de bloei).  Nu telkens opnieuw alle bladeren volledig afknippen zorgt ervoor dat de plant verzwakt en uiteindelijk afsterft.  Ze krijgt van bovenaf geen voeding meer en onderaan hebben de wortels nog geen zijwortels gevormd waardoor ook daar de voedselopname beperkt is.

Twee wortel(on)kruiden die zeker een plaatsje in iedere tuin verdienen zijn brandnetel en smeerwortel.  Ze hebben zoveel gunstige eigenschappen zowel als schuilplaats voor insecten als leveranciers van compost en meststof.

Brandnetel bevat in de maanden maart tot mei meer waardevolle stoffen dan iedere andere groente op dit moment (magnesium, ijzer, kalk, zwavel, sporenelementen, mineralen en vitaminen).  Met de brandneteltopjes kan je thee zetten of lekkere brandnetelsoep maken.  Grotere brandnetels kan je makkelijk afknippen en als mulch gebruiken of er gier van maken.  De ideale gier om uw planten te versterken en schadelijke insecten te verjagen.  Na een paar fikse regenbuien kunnen een teveel aan brandnetels makkelijk met wortel en al uitgetrokken worden.

Smeerwortel wortelt diep en neemt heel veel mineralen op uit de bodem.  De vlezige wortels bevatten slijmstoffen en zijn een prima huidverjongingsmiddel.  Ze worden in tal van crèmes en zalfjes verwerkt.  De bladeren worden als mulch gebruikt of verwerkt in gier.  Ideaal als meststof en een echte bodembooster.

Reden genoeg dus om van de nood een deugd te maken !


 Brandnetelsoep in 15 min. : stoof een uitje en wat knoflook in olijfolie.  Snij een grote (bloemige) aardappel in partjes en    voeg hem toe.  Zet onder met kokend water.  Kruid af met peper, zout, evt. groentebouillon en voeg een paar handvol     gewassen brandneteltopjes toe.  Laat 10 min. pruttelen en mix daarna fijn.  Een scheutje room erbij en ...   smakelijk !
  • Mar 02, 2017
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*